BREAKING NEWS
latest

728x90

468x60

The Quarry review

Το The Quarry είναι το νέο παιχνίδι τρόμου της Supermassive Games. Παρότι η ανθολογία Dark Pictures του στούντιο “τρέχει” τα τελευταία χρόνια, το παιχνίδι δεν ανήκει σε αυτήν και αντ' αυτού αποτελεί πνευματικό διάδοχο του πολυαγαπημένου Until Dawn.

Εννέα έφηβοι απολαμβάνουν το τέλος του καλοκαιριού και τους νεανικούς έρωτες σε μια πανέμορφη κατασκήνωση, χωρίς να φαντάζονται τί πρόκειται να επακολουθήσει. Το τελευταίο βράδυ της παραμονής τους πριν την επιστροφή στην κανονικότητα και τις υποχρεώσεις αμαυρώνεται από περίεργα και τρομακτικά γεγονότα που αλλάζουν για πάντα την ζωή τους. Δεν χρειάζεται να αναφερθούμε παραπάνω στα γεγονότα που διαδραματίζονται στο παιχνίδι γιατί κάθε επιπλέον λέξη είναι πιθανό spoiler και αυτή η αγωνία ανακάλυψης της αλήθειας και διαλεύκανσης του μυστηρίου αποτελεί και το δυνατό χαρτί του. Η αλήθεια πάντως είναι ότι αν έχετε ασχοληθεί με το Until Dawn θα είστε περισσότερο υποψιασμένος για τον τρόπο λειτουργίας του παιχνιδιού όσο αφορά την κλιμακούμενη ένταση και το κτίσιμο της υπόθεσης.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του The Quarry είναι ότι, παρόλο που διαδραματίζεται στη σύγχρονη εποχή, είναι στημένο και επηρεασμένο από ταινίες τρόμου της δεκαετίας του '80. Αυτό αν μεγαλώσατε κατά τη συγκεκριμένη δεκαετία σίγουρα θα σας κάνει να νιώσετε νοσταλγία και θα σας ξυπνήσει μνήμες από θρυλικές ταινίες της περιόδου. Από την πασιφανή τοποθεσία μιας κατασκήνωσης στη λίμνη που παραπέμπει στο Παρασκευή και 13, μέχρι την διακριτική ανατριχιαστική μουσική των τίτλων που “φωνάζει” Εφιάλτης στο Δρόμο με τις Λεύκες, το παιχνίδι, πέρα από νέα περιπέτεια τρόμου, αποτελεί και φόρο τιμής σε μια εποχή που γέννησε τον τρόμο και άφησε κληρονομιά ένα τεράστιο fandom που συνεχίζει να μεγαλώνει ακάθεκτο μέχρι και σήμερα. Οι αναφορές είναι πραγματικά πολλές (θυμάστε τις Ιστορίες από την Κρύπτη;) και προσθέτουν πόντους στην συνολική εμπειρία που θέλει να μιμηθεί την ατμόσφαιρα μιας καλοστημένης b-movie τρόμου που σέβεται τον εαυτό της. Αυτή εξάλλου είναι και η πρόθεση των δημιουργών όπως οι ίδιοι έχουν δηλώσει, με πολλά κρυμμένα retro “διαμαντάκια” που περιμένουν να τα ανακαλύψετε.



Πρέπει επίσης να αναφερθεί η άριστη δουλειά που έχει γίνει στα μενού, στην οργάνωση των πληροφοριών και των στοιχείων του παιχνιδιού και στο πλήθος των επιλογών παραμετροποίησης που έχετε. “Παγώνοντας” προσωρινά το παιχνίδι μπορείτε να περιηγηθείτε σε όλα τα στοιχεία και τις πληροφορίες που συλλέγετε και που σας βοηθούν να ενώσετε όλα τα κομμάτια του παζλ και να καταλάβετε καλύτερα την ιστορία με όλες τις μικρές λεπτομέρειες. Οι επιλογές σας οδηγούν σε πολλά διαφορετικά και μοναδικά μονοπάτια τα οποία αποτυπώνονται πολύ όμορφα με εξώφυλλα βιντεοκασετών τρόμου εμπνευσμένα από τους ηθοποιούς του παιχνιδιού ή από vintage υλικό στα πρότυπα της αισθητικής όταν η βιντεοκασέτα μεσουρανούσε. Κάθε φορά που το παιχνίδι σας ενημερώνει ότι κάνατε μια επιλογή που θα έχει αντίκτυπο στη συνέχεια, μπορείτε να δείτε ένα ρεζουμέ των πράξεων σας που οδήγησαν στο συγκεκριμένο μονοπάτι. Επίσης υπάρχουν οι κάρτες ταρώ που λειτουργούν σαν τον γνωστό προάγγελο του μέλλοντος και εμφανίζονται μόνο όταν βρεθείτε στην κατάλληλη θέση και σε συγκεκριμένη γωνία οπτικής της κάμερας εκτός του πεδίου δράσης σας, οπότε η συλλογή τους χρειάζεται προσοχή. Οι κάρτες ταρώ σας αποκαλύπτουν ένα πιθανό μέλλον των χαρακτήρων στο τέλος κάθε κεφαλαίου αλλά το παιχνίδι δεν σας επιτρέπει την πρόσβαση σε όλες. Έτσι αν βρείτε πχ τρεις κάρτες σε ένα κεφάλαιο, μπορείτε να διαλέξετε μόνο μία για να δείτε το μυστικό της, χάνοντας τις πληροφορίες που έχουν να προσφέρουν οι άλλες δύο. Τέλος αξίζει να αναφερθούμε στην ελευθερία επιλογών που προσφέρει το παιχνίδι για να το φέρετε στα μέτρα σας, πχ δυσκολεύοντας τα -ομολογουμένως πανεύκολα QTE- ή ρυθμίζοντας το χρόνο απόκρισης αποφάσεων σε κρίσιμα σημεία.

Κοιτάζοντας πέρα από το ενδιαφέρον αμάλγαμα εικαστικού και νοσταλγίας, το The Quarry παίζεται ακριβώς όπως το Until Dawn και ίσως ακόμα πιο απλά. Πρόκειται για μία κλασική διαδραστική εμπειρία με ελάχιστα jump scares και περισσότερη έμφαση στον τρόμο, όπου αναλαμβάνετε διαδοχικά και όποτε το παιχνίδι κρίνει τον έλεγχο ενός από τους εννέα πρωταγωνιστές. Με βάση τις επιλογές σας και την συμπεριφορά σας απέναντι στους άλλους κρίνεται σε μεγάλο βαθμό η επιβίωσή σας μέχρι το τέλος. Πολλές φορές βέβαια το μονοπάτι δεν είναι ξεκάθαρο και μια κοινωνικά αποδεκτή συμπεριφορά στον πολιτισμένο κόσμο δεν είναι πάντα η καλύτερη δυνατή επιλογή και το παιχνίδι φροντίζει να σας το θυμίζει συνεχώς με τον πιο σκληρό τρόπο. Στα 10 κεφάλαια του παιχνιδιού συναντάτε αρκετή βία και σοκαριστικές σκηνές που σας αφυπνίζουν και βάζουν σε αμφισβήτηση πολλές φορές την τακτική που επιλέξατε να ακολουθήσετε μέχρι το συγκεκριμένο σημείο, κάτι που είναι και το επιθυμητό αποτέλεσμα φυσικά. Αυτή η αίσθηση αμφιβολίας για το αν πρέπει να επιλέξετε ανάληψη δράσης ή τακτική απάθεια είναι δυνατή σε πολλά σημεία και σας κρατάει σε αγωνία για την τύχη και τις πιθανότητες επιβίωσης των πρωταγωνιστών.



Στα κομβικά σημεία όπου απαιτείται δράση, το The Quarry δεν σας βάζει δύσκολα καθώς τόσο η χρήση όπλων όσο και η προκαθορισμένη αλληλουχία κουμπιών και χειρισμού που απαιτείται για να αποφύγετε δυσάρεστες καταστάσεις είναι εμφανώς πιο απλοϊκή. Μη σας ξεγελάει βέβαια η ευκολία του εδώ, γιατί το βάρος των επιλογών σας και οι επιπτώσεις τους είναι τόσο δυσδιάκριτα που μπορεί να καταφέρετε το αδιανόητο, να βγείτε κερδισμένος σε κάθε σκηνή δράσης και στο τέλος να μη μείνει κανένας ζωντανός. Στον τομέα της εξερεύνησης μην περιμένετε πολλά καθώς, το σκηνικό της τεράστιας απειλητικής κατασκήνωσης έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με τον πραγματικό χώρο δράσης που έχετε, κάτι σύνηθες σε τέτοιου είδους παιχνίδια. Όποτε αναλαμβάνετε τον έλεγχο είστε περιορισμένος σε κάποιο εξωτερικό ή εσωτερικό χώρο μέχρι να σας δώσει το παιχνίδι “άδεια” να προχωρήσετε, μέσω κάποιου ξαφνικού cutscene ή υπόδειξης στην οθόνη.

Το Quarry έχει ένα απολαυστικό καστ ηθοποιών οι οποίοι, αν και όχι επί το πλείστον πρώτης γραμμής, σίγουρα είναι γνώριμα πρόσωπα. Από πραγματικούς βετεράνους του χώρου με πολλά “χιλιόμετρα” σε ταινίες δράσης και τρόμου όπως ο Lance Henriksen και η Lin Shaye, μέχρι πιστούς “στρατιώτες” γνωστών σειρών/ταινιών όπως οι Τed Raimi και David Arquette, η δουλειά στην απόδοση των ρόλων και την ερμηνεία των χαρακτήρων είναι εντυπωσιακή. Τα μοντέλα των πρωταγωνιστών έχουν πολύ ρεαλιστικές εκφράσεις και αντιδράσεις, ενισχύοντας τα συναισθήματα της στιγμής, με κάποιες εξαιρέσεις όπως η Emma (την οποία παίζει η κατά τα άλλα πανέμορφη Halston Sage). Τα γραφικά επίσης χωρίς να εντυπωσιάζουν μεταφέρουν την αίσθηση της απομόνωσης και του ότι κάτι παραμονεύει στο σκοτάδι, αν και πολλές φορές είναι περισσότερο σκοτεινά απ' όσο χρειάζεται. Η μουσική επένδυση περιλαμβάνει ένα εντυπωσιακό ρεπερτόριο κομματιών που μπαίνουν σφήνα ανάμεσα στην δράση και συμβάλλουν στην δημιουργία της κατάλληλης ατμόσφαιρας. Τα ηχητικά εφέ κάνουν την δουλειά τους και με το παραπάνω, ειδικά αν χρησιμοποιείτε ακουστικά, καθώς υπάρχουν πολλές στιγμές όπου ακούτε ανατριχιαστικούς μακρόσυρτους ήχους και ψιθύρους.



Υπάρχουν διάφορα modes προς επιλογή, ικανοποιώντας κάθε γούστο, κυρίως αν είστε μεγάλη παρέα. Για αρχή, υπάρχει το συνεταιρικό παιχνίδι που χωρίζεται σε local co-op και online co-op. Στο πρώτο εσείς και μέχρι επτά άτομα από την παρέα σας μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στην ιστορία διαλέγοντας από ένα χαρακτήρα του παιχνιδιού. Στο online co-op, ένας παίκτης παίζει και οι υπόλοιποι μέσω ψηφοφορίας διαλέγουν την έκβαση της ιστορίας. Την επανεμφάνισή του κάνει το movie mode στο οποίο στην αρχή μπορείτε να διαμορφώσετε τα μοναδικά χαρακτηριστικά κάθε χαρακτήρα και απλά να παρακολουθήσετε όλο το παιχνίδι σαν ταινία, με την τελική έκβαση να εξαρτάται από τις επιλογές που κάνατε στην αρχή. Τώρα το γιατί να το κάνει κάποιος αυτό με τόσες άλλες επιλογές αντί να δει όντως μια κανονική ταινία με ξεπερνάει, αλλά κάθε προσθήκη καλοδεχούμενη. Τέλος, αφότου ολοκληρώσετε το παιχνίδι αποκτάτε την επιλογή death rewind, που σας επιτρέπει να διορθώσετε τρεις φορές το θάνατο κάποιου χαρακτήρα.

Το The Quarry συνεχίζει επιτυχημένα την κλασική φόρμουλα τρόμου της Supermassive. Aνώτερο και πιο απολαυστικό από τα Dark Pictures και στο ίδιο μοτίβο με το Until Dawn, διασκεδάζει και έχει αγωνία μέχρι το τέλος. Αν και έχει σχετικά μικρή διάρκεια (γύρω στις 10 με 12 ώρες ανάλογα και με τις επιλογές που κάνετε), τα διάφορα modes του, η δυνατότητα να παίξετε με φίλους και τα πολλαπλά τέλη, μπορούν να σας κρατήσουν παραπάνω. Το The Quarry είναι μια καλογραμμένη διαδραστική ταινία τρόμου για τους λάτρεις του είδους, με έξτρα δόση νοσταλγίας για τους μεγαλύτερους. Αξίζει να ασχοληθείτε μαζί του, είτε solo, είτε με παρέα.


  • Απολαυστική ιστορία τρόμου
  • Νοσταλγικό “φινίρισμα” 80s
  • Πολλαπλά διαφορετικά μονοπάτια και τέλη
  • Η μουσική επένδυση
  • Co-op
  • Πλούσια μενού
  • Υπερβολικά εύκολο στην προκαθορισμένη δυσκολία του
  • Κάποια μοντέλα χαρακτήρων ήθελαν περισσότερη δουλειά
  • Δεν φέρνει κάτι καινούριο στο είδος
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.5
ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS5, Xbox Series X/S, PS4, Xbox One, PC
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Supermassive Games
ΕΚΔΟΣΗ:2K
ΔΙΑΘΕΣΗ:CD Media


Πηγή


Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια