BREAKING NEWS
latest

728x90

468x60

Frostpunk Review

Είναι γνωστό ότι η ηθική υπήρξε μια έννοια που απασχόλησε τους κλάδους της θρησκείας και της φιλοσοφίας σε μεγάλο βαθμό κατά την πάροδο των αιώνων. Εντούτοις, η εξεύρεση ενός ορισμού καθολικής αποδοχής για την ηθική εξακολουθεί να παραμένει μέχρι και σήμερα ένα τεράστιο αίνιγμα. Οι παράγοντες που διαχωρίζουν το ορθό από το λάθος ενδέχεται να ποικίλουν ανάλογα με την εποχή ή ακόμη να είναι εκ διαμέτρου αντίθετοι βάσει της κοσμοθεωρίας που ασπάζεται ο καθένας από μας. Υπάρχουν πράξεις που μπορούν να χαρακτηριστούν με κατηγορηματική σαφήνεια ως αγαθές ή ανήθικες ή μήπως αυτή η ταξινόμηση υπόκειται αποκλειστικά στη σφαίρα της υποκειμενικότητας; Η φύση των κανόνων της ηθικής είναι υπέργεια ή μήπως τελικά εκείνη δεν είναι κάτι περισσότερο από ένα ανθρώπινο κατασκεύασμα που αποσκοπεί στην εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας; Tα ρευστά όρια της ηθικής έρχεται να υπερθεματίσει η 11 bit Studios με το νέο της πόνημα, το Frostpunk. Οι δημιουργοί θέτουν καινούρια διλήμματα, για άλλη μια φορά μετά το This War of Mine, που θολώνουν τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στο καλό, το κακό και το αναγκαίο.

Η ιστορία του Frostpunk λαμβάνει χώρα στην περίοδο ακμής της βιομηχανικής επανάστασης, στο δυστοπικό Λονδίνο ενός παράλληλου σύμπαντος, εν έτει 1887. Το επιβλητικό εισαγωγικό cinematic παρουσιάζει έναν κόσμο όπου η ανθρωπότητα μεταβαίνει “εν μία νυκτί” από την ευημερία της τεχνολογικής εξέλιξης στον όλεθρο, όταν ολόκληρος ο πλανήτης παγώνει ανεξήγητα. Το κοσμοϊστορικό αυτό γεγονός οδηγεί στην πτώση των κυβερνήσεων, στην αποδόμηση του κοινωνικού ιστού και τον αποδεκατισμό ενός τεράστιου τμήματος του ανθρώπινου πληθυσμού. Η κρίσιμη κατάσταση που βιώνει το υπό κατάρρευση Λονδίνο δίνει το έναυσμα σε μια ολιγομελή ομάδα να εγκαταλείψει την πρωτεύουσα και να κατευθυνθεί προς το βορρά, στοχεύοντας στην δημιουργία της τελευταίας πόλης στην Γη. Για την επίτευξη του μεγαλεπήβολου σχεδίου της, η ομάδα καλείται να συνεργαστεί με τους επιστήμονες της περιοχής Winterhome, μιας μυστικής αποικίας ερευνητικών εγκαταστάσεων. Ωστόσο, το σχέδιό της ανατρέπεται όταν στην διάρκεια του ταξιδιού της αντιμετωπίζει μια χιονοθύελλα, που έχει ως απόρροια τον διασκορπισμό των μελών της. Μόνο μια χούφτα ανθρώπων φτάνει τελικά στο χώρο της γεννήτριας, μιας πελώριας μηχανής ατμού, ικανής να τροφοδοτήσει την πόλη με ζωτικής σημασίας θερμότητα, για να την βρει παγωμένη και εγκαταλελειμμένη.

Αναλαμβάνοντας το ρόλο του ηγέτη της νεοανεγερθείσας πόλης, καλείστε να φέρετε εις πέρας τον δύσκολο στόχο της επιβίωσης των εναπομείναντων κατοίκων της και ταυτόχρονα να δώσετε απαντήσεις στα πολυπληθή ερωτήματα που εγείρονται. Τί απέγιναν οι κάτοικοι της Winterhome; Ποια η μοίρα των υπόλοιπων μελών που χάθηκαν στη χιονοθύελλα; Ποια είναι τα αίτια που προκάλεσαν τον παγετό; Υπάρχει, άραγε, τρόπος να αντιστραφούν οι κλιματικές συνθήκες; Οι ιχνηλάτες της ομάδας σας έρχονται να ρίξουν σταδιακά φως στις παραπάνω απορίες μέσα από τις εξορμήσεις τους στην αφιλόξενη φύση, μεταφέροντας ενίοτε πληροφορίες που επιταχύνουν της εξέλιξη της ιστορίας και εμπλουτίζουν την μυθολογία του σύμπαντος. Αν και η πλοκή του Frostpunk είναι σε γενικές γραμμές ενδιαφέρουσα, δυστυχώς υπονομεύεται από την έλλειψη της αναμενόμενης συναισθηματικής σύνδεσης με τους χαρακτήρες της ομάδας. Oι δημιουργοί έχουν φροντίσει να ονοματίσουν ξεχωριστά το κάθε μέλος της πόλης, αλλά τελικά είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποτυπωθεί κάποιο στην μνήμη σας εξαιτίας του μεγάλου της πληθυσμού. Επίσης, παρόλο που οι αντιδράσεις των πολιτών μετά την θέσπιση ενός νέου νόμου παρουσιάζουν αρχικά ενδιαφέρον, γίνεται γρήγορα αντιληπτό πως πρόκειται για αυστηρά προδιαγεγραμμένους διαλόγους.





Στα θερμοκήπια παράγονται βρώσιμοι καρποί που επεξεργάζονται στα μαγειρεία.

Το Frostpunk είναι πρωτίστως παιχνίδι επιβίωσης, αλλά πλαισιώνεται από άριστα υλοποιημένους city-building και real-time strategy μηχανισμούς. Η πρώτη επιτακτική ανάγκη που καλείστε να καλύψετε άμεσα αφορά τη θωράκιση της ομάδας από το κρύο. Μέλη της ομάδας που κοιμούνται στο χιόνι ενδέχεται να πεθαίνουν κατά την διάρκεια του ύπνου τους. Επομένως, πρέπει να οικοδομήσετε τάχιστα χώρους διαμονής, των οποίων βασικό δομικό συστατικό είναι το ξύλο. Αντίστοιχα, συλλέγοντας άνθρακα θέτετε εκ νέου σε λειτουργία την γεννήτρια, η οποία παρέχει ζέστη και ενέργεια στα κτίρια που βρίσκονται περιμετρικά της. Έπειτα ορίζετε μια μικρή ομάδα κυνηγών, οι οποίοι εξαπολύονται στη φύση τις νυχτερινές ώρες προς ανεύρεση των πρώτων υλών για τα γεύματα που προετοιμάζει το προσωπικό στο μαγειρείο.

Κάπου εδώ είναι, λοιπόν, που αρχίζουν τα πράγματα να αποκτούν ενδιαφέρον, καθώς οι πρώτες ύλες και το εργατικό δυναμικό ποτέ δεν επαρκούν ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες της πόλης. Σαν σωστός ηγέτης πρέπει να διαθέτετε την διορατικότητα να αξιολογείτε τις καταστάσεις και να λαμβάνετε την λιγότερο ζημιογόνα απόφαση για την κοινότητα ανά περίπτωση. Ο ορισμός προτεραιοτήτων είναι το κλειδί της επιτυχημένης έκβασης του παιχνιδιού και παράλληλα το στοιχείο που κάνει το Frostpunk να “λάμπει”. Περισσότεροι εργαζόμενοι στη συλλογή άνθρακα οδηγούν σε πλεόνασμα καυσίμων που διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία της γεννήτριας. Εντούτοις, μια τέτοια κίνηση συνεπάγεται λιγότερο προσωπικό στα μαγειρεία και πρόκληση πείνας που ωθεί τους πολίτες στην κατανάλωση ωμού κρέατος, μια πρακτική που οδηγεί στην μετάδοση θανατηφόρων ασθενειών.





Η πόλη σε μορφή πλήρους ανάπτυξης.

Πιθανές λύσεις στα παραπάνω προβλήματα έρχεται να δώσει η θέσπιση νόμων, επιβάλλοντας την παιδική εργασία και τα εξαντλητικά ωράρια σε περιόδους κρίσεων. Ωστόσο, το τίμημα που πληρώνετε με τις παραπάνω επιλογές είναι η αύξηση της δυσαρέσκειας στο πρόσωπό σας και η πτώση του ηθικού της ομάδας. Η ανεξέλεγκτη αυξομείωση αυτών των συντελεστών στην ακραία της μορφή ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα την άδοξη λήξη του παιχνιδιού με την καθαίρεση και εξορία σας από την πόλη. Τα παραπάνω διλήμματα σας τοποθετούν σε έναν μόνιμο αγώνα επίτευξης στόχων που κρατά το ενδιαφέρον σας αμείωτο και τις αισθήσεις σας όλο και πιο τεταμένες όσο πλησιάζετε στο μεγάλο φινάλε της περιπέτειας. Το Frostpunk είναι ένα παιχνίδι για γερά νεύρα, στο οποίο δεν σας χαρίζεται τίποτε και πρέπει ανά πάσα στιγμή να είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε τις επιπτώσεις και τις ευθύνες των πεπραγμένων σας.

Τα μέλη της πόλης διαχωρίζονται σε απλούς εργάτες, παιδιά και καταρτισμένους επιστήμονες. Οι τελευταίοι μπορούν να δουλέψουν σε εργαστήρια, διεξάγοντας έρευνες που ξεδιπλώνουν ένα, αρκούντως μεγέθους, τεχνολογικό δέντρο. Μέσω αυτού αποκτάτε τις απαραίτητες γνώσεις για να χτίσετε εργοστάσια ξυλίας, τα οποία μετατρέπουν τάχιστα τα παγωμένα δέντρα σε χρήσιμα δομικά υλικά ή εξελιγμένο εξοπλισμό για τους κυνηγούς, χάρη στον οποίο επιστρέφουν στην πόλη με περισσότερο ακατέργαστο φαγητό. Ακόμη, προβαίνετε σε βελτιώσεις της γεννήτριας, αυξάνοντας το εύρος της θερμότητάς της. Τέλος, εκμεταλλευόμενοι τις γνώσεις πάνω στον κλάδο της βιομηχανίας, κατασκευάζετε στις εγκαταστάσεις σας πρόσθετα μέλη για πολίτες με αναπηρία και ατμοκίνητα automatons, δηλαδή ρομπότ που δύνανται να εργαστούν στα πόστα των ανθρώπων, έχοντας το επιπρόσθετο πλεονέκτημα της αυξημένης αντοχής στο κρύο. Ταυτόχρονα, συχνά προκύπτουν αποστολές στις οποίες οι επιστήμονες αιτούνται από εσάς την άδεια να εκπονήσουν εξειδικευμένες μελέτες για να βελτιώσουν την αποδοτικότητα των automatons ή να μειώσουν δραστικά τους ακρωτηριασμούς από κρυοπαγήματα. Εάν δεχτείτε την πρόταση του εκάστοτε επιστήμονα, εκείνος εγκαταλείπει για μερικές μέρες το προηγούμενο πόστο του με σκοπό να αφοσιωθεί πλήρως στην μελέτη του.




Μέσω της θερμικής αναπαράστασης παρατηρείτε τις μεταβολές στη θερμοκρασία.

Από την μέση του παιχνιδιού και έπειτα η εξέλιξη της ιστορίας δρομολογεί ένα πλήθος γεγονότων, τα οποία δοκιμάζουν της ηγετικές σας ικανότητες, αλλά ταυτόχρονα και την ανθρωπιά και την ευαισθησία σας στον υπέρτατο βαθμό. Οι αμφιβολίες για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος και η εγκατάσταση του φόβου στις καρδιές των πολιτών τους ωθεί σε απερίσκεπτες ενέργειες. Έτσι, λοιπόν, δημιουργείται το κίνημα των Londoners που είναι αποφασισμένοι να εγκαταλείψουν την πόλη και να επιστρέψουν στο Λονδίνο, τους οποίους πρέπει να σταματήσετε εντός 15 in-game ημερών. Σε αυτό το διάστημα τα μέλη του κινήματος επιχειρούν να αυξήσουν τον αριθμό τους, πείθοντας ολοένα και περισσότερους πολίτες να τους ακολουθήσουν στο ταξίδι της επιστροφής.

Σε αυτό το κομβικό σημείο του παιχνιδιού λαμβάνετε δραστικά μέτρα ελαχιστοποίησης του πανικού, διαπράττοντας ενέργειες που ενισχύουν την πίστη ή επιβάλλουν μέσω της αστυνόμευσης την πειθαρχεία στους τρομοκρατημένους πολίτες. Με μέσο την πίστη χτίζετε ναούς, στους οποίους διεξάγονται τελετές που αναζωπυρώνουν τις ελπίδες των πολιτών και αναθέτετε στους ιερείς το έργο να μεταβάλλουν τις πεποιθήσεις των διαδηλωτών, επαναφέροντάς τους οικειοθελώς στην τάξη. Από την άλλη πλευρά, το μονοπάτι της πειθαρχίας σας επιτρέπει να καταστείλετε τους πολίτες που ασπάζονται επικίνδυνες ιδεολογίες μέσω της φυλάκισης και να εγκαταστήσετε κέντρα προπαγάνδας που διαστρεβλώνουν την αλήθεια για να καθησυχάσουν τα πνεύματα. Κατ' επέκταση, συχνά καταφεύγετε σε ηθικά κατακριτέες μεθόδους χειραγώγησης των πολιτών, μεταχειριζόμενοι την βία ή το ψέμα, για χάρη του μακροπρόθεσμου οφέλους της κοινότητας. Όπως συμβαίνει, εξάλλου, και στην πραγματική ζωή, ορισμένες φορές ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.

Η διάρκεια του Frostpunk, αν καταφέρετε να φτάσετε μέχρι τέλους με την πρώτη προσπάθεια, κυμαίνεται γύρω στις 10 ώρες. Στην συνέχεια ξεκλειδώνονται επιπρόσθετα σενάρια, τα οποία αν και δεν διαθέτουν το βάθος της κεντρικής ιστορίας, παραθέτουν τους δικούς τους συντελεστές στο gameplay που σας αναγκάζουν να επαναπροσδιορίσετε τις τακτικές σας. Παρότι το παιχνίδι καταφέρνει να δικαιολογήσει τα χρήματα που ζητάει τόσο λόγω της ποιότητας, όσο και της ποσότητας του περιεχομένου του, στερείται ως ένα βαθμό την προσδοκώμενη αξία επανάληψης. Αυτό συμβαίνει αφενός διότι τα εναλλακτικά μονοπάτια της πίστης και πειθαρχίας δεν διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό ως προς την αποτελεσματικότητά τους και αφετέρου λόγω της πληθώρας προδιαγεγραμμένων γεγονότων που συμβαίνουν ανεξάρτητα από τον τρόπο που παίζετε. Αξίζει να αναφερθεί, ωστόσο, ένα εξαιρετικό στοιχείο που αυξάνει την ένταση και το αίσθημα της αγωνίας: τα τυχαία δημιουργημένα τέλη. Εν ολίγοις, δεν μπορείτε να γνωρίζετε ποτέ εκ των προτέρων πόσες in-game μέρες απομένουν μέχρι τη στιγμή της λύτρωσης για την πόλη που σηματοδοτεί τη λήξη της περιπέτειάς σας.




Οι ιχνηλάτες στις εξορμήσεις αναζητούν τυχόν επιζήσαντες.

Όσον αφορά τα γραφικά, ο κόσμος του Frostpunk αναμειγνύει επιτυχημένα την μουτζούρα της βιομηχανικής εποχής του 18ου αιώνα με τη φουτουριστική άποψη μιας κοινωνίας στην οποία κυριαρχούν οι αυτοματοποιημένες μηχανές και ο περίτεχνος μηχανικός εξοπλισμός. Κατεβάζοντας χαμηλά την κάμερα παρατηρείτε εντυπωσιακές λεπτομέρειες, όπως παιδιά που παίζουν χαρούμενα γύρω από τον πυρήνα της γεννήτριας και εργάτες που διασχίζουν το πυκνό χιόνι για να μεταβούν στις εργασίες τους. Το κεντρικό μουσικό θέμα μαγνητίζει αμέσως την προσοχή χάρη στο ορχηστρικό, πλαισιωμένο από μελαγχολικά βιολιά, ύφος του, το οποίο εναρμονίζεται πλήρως με το πάλλευκο πέπλο θλίψης που βλέπετε να σκεπάζει την πόλη και τις ζωές των κατοίκων της. Το τέμπο της μουσικής επιταχύνεται όσο πλησιάζετε προς το τέλος του παιχνιδιού, βοηθώντας στην κορύφωση της έντασης όσο παλεύετε με όλες σας τις δυνάμεις για την επιβίωση με το θερμόμετρο να έχει αγγίξει τους -120 βαθμούς.

Το Frostpunk είναι πολλά περισσότερα από ένα απλό city builder. Πρόκειται για ένα παιχνίδι που δοκιμάζει τα συμβατικά πλαίσια της ηθικής και εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος σε στιγμές κρίσεων, οι οποίες διακυβεύουν την ίδια του την ύπαρξη. Τοποθετώντας σας στα παπούτσια του ηγέτη, αποδεικνύει ότι μια φαινομενικά απάνθρωπη πράξη αποτελεί ενίοτε ένα αναγκαίο κακό που καλείται να υπομένει η κοινωνία για χάρη της ευημερίας της σε βάθος χρόνου. Εντούτοις, σε αυτόν τον αέναο αγώνα που λέγεται ζωή, μετά από κάθε καταιγίδα και δοκιμασία μοιραία έρχεται η λιακάδα και η λύτρωση. Αρκεί, φυσικά, καθένας από εμάς τόσο σε ατομικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο, να μαθαίνει από τα λάθη του και να μην τα επαναλαμβάνει, διότι όποιος ξεχνά τα σφάλματα του παρελθόντος, είναι καταδικασμένος να το ξαναβιώσει. Η αγορά του Frostpunk, από την άλλη, είναι μία από τις πιο σωστές αποφάσεις που μπορείτε να πάρετε.


  • Τυχαία δημιουργημένα τέλη που επιτείνουν την αγωνία και τον φόβο για το άγνωστο
  • Υπέροχη μουσική που προσθέτει πόντους στην καταθλιπτική ατμόσφαιρα
  • Επιλογές που υπερβαίνουν τα παραδοσιακά πλαίσια της ηθικής
  • Ενδιαφέρουσα steampunk αισθητική και εν γένει προσεγμένα γραφικά
  • Γραμμική, ως επί το πλείστον, εξέλιξη
  • Έλλειψη αξιομνημόνευτων χαρακτήρων
 
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PC
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:11 bit Studios
ΕΚΔΟΣΗ:11 bit Studios
ΔΙΑΘΕΣΗ:-
ΕΙΔΟΣ:City-survival
ΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player
ΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://www.frostpunkgame.com/
HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:24/4/2018


πηγη



Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια